Veranda bouwen? Zo maakt u uw keuze!

Een veranda bouwen is geen makkelijke opgave. Er moeten heel wat keuzes gemaakt worden. Hoe zal de veranda eruitzien? Welke beglazing is er nodig? Hoe zit het juist met de ventilatie? Wilt u graag een veranda bouwen of laten bouwen, lees dan zeker onze tips.

Het ontwerp van uw toekomstige veranda

Laat een degelijk ontwerp maken voordat u begint met het bouwen van de veranda. Overloop samen met de verandabouwer wat uw wensen zijn en laat ze door hem in een praktisch ontwerp gieten. In dit ontwerp worden ook zaken vastgelegd zoals de oriëntatie van de veranda, waar de uitgangen zullen komen (bvb. naar de oprit of naar de tuin), en uiteraard de stijl. Dankzij dit ontwerp komt u niet voor onaangename verrassingen te staan.

moderne glasshouse veranda bouwen veranda bouwen

Een veranda op maat van uw stijl

Veranda’s vindt u in allerlei soorten en maten. U kan een veranda bouwen met een plat- of een puntdak, een leefveranda, een glasshouse of een oranjerie. Bovendien kunt u kiezen uit diverse stijlen, van klassiek en landelijk tot een moderne of zelfs victoriaanse veranda. Belangrijk is wel dat u een veranda laat bouwen die past bij de stijl van uw woning. De tuininrichting kan u achteraf aanpassen aan de veranda – andersom is de uitdaging des te groter.

De juiste beglazing voor uw veranda

Een belangrijke keuze is de beglazing van uw veranda. Aandachtspunten zijn hier o.a. akoestiek, isolatie en lichttoetreding. Een goed akoestisch vermogen beperkt het geluid van bvb. regen en hagel, terwijl degelijke isolatie ervoor zorgt dat uw veranda niet te hard opwarmt in de zomer of afkoelt in de winter. Wilt u een veranda bouwen als extra leefruimte, ga dan voor een lichttoetreding van maximum 70% om felle lichtinval te vermijden.

klassieke veranda oranjerie veranda bouwen

Voorzie uw veranda van ventilatie

Sommige veranda’s krijgen te maken met vochtproblemen. Vaak ligt de oorzaak in een combinatie van minder goede verwarming en te weinig ventilatie. Wilt u kunnen genieten van een optimale luchtkwaliteit in uw veranda, laat u dan informeren over de verschillende ventilatiemogelijkheden alvorens de veranda te bouwen.

Gaat u een veranda bouwen en wenst u meer tips of advies? Op onze website vindt u tal van professionals die voor u klaarstaan met raad en daad.